Observații astronomice prin telescop

Observatii astronomice prin telescop

CE SE ÎNTÂMPLĂ

Observații astronomice prin telescop

Te invităm la evenimentele noastre cu observații astronomice prin telescop. În funcție de perioada desfășurării evenimentului, vei putea să privești diferite obiecte cerești. Promitem că îi lăsăm pe vecini în pace, pentru că avem lucruri mai interesante de privit.

Observațiile se realizează seara, după lăsarea întunericului. În plus, avem și observații pe timp de zi, la Soare, efectuate cu telescoape cu filtre speciale.

Ce poți observa în cadrul evenimentelor noastre

În orașe, având în vedere poluarea luminoasă, pot fi observate doar obiectele cerești strălucitoare. Din afara orașului, datorită condițiilor mai bune, putem observa și obiecte mai puțin strălucitoare. Dacă vii la evenimentele noastre, vei putea să privești prin telescop multe obiecte cerești, bineînțeles, nu toate în cadrul aceluiași eveniment, pentru că nu sunt toate pe cer în același moment. Hai să te uiți prin telescop la:

  • Soare – în cadrul observațiilor pe timp de zi, doar cu telescoape cu filtre speciale
  • Luna – cel mai spectaculos obiect ceresc, mări lunare și cratere în relief
  • Planete – Mercur, Venus, Marte, Jupiter, Saturn – fiecare cu detaliile sale
  • Stele – stele simple și sisteme binare, culori la stele
  • Deepsky – din oraș putem vedea câteva roiuri stelare, nebuloase și galaxia Andromeda

În afară de privitul propriu-zis prin telescop, vei primi și informații interesante despre obiectele la care te uiți. De asemenea, vom vorbi și despre distanțe în spațiu, Univers, găuri negre, extratereștri și alte subiecte cu tematică astronomică. Vei fi încurajat să îți satisfaci curiozitatea și vei primi răspunsuri la întrebările tale legate de cosmos.

DETALII OBSERVAȚII

Care sunt cele mai interesante obiecte de privit

Cerul senin este o priveliște extraordinară. Din orașe însă putem vedea un număr limitat de stele, din cauza luminilor care se răspândesc pe cer și îi dau un aspect spălăcit. Totuși, din orașele din România poți vedea destul de multe stele, comparativ cu alte țări. Într-o noapte senină se vor vedea niște zeci de stele. Dacă ieși în afara orașelor, în zone izolate, vorbim de câteva mii de stele. Pentru observațiile din oraș, putem observa planetele, Luna și stelele strălucitoare. Toate aceste obiecte se văd foarte bine.

Obiectele pe care le vom privi prin telescop din oraș, în cadrul evenimentelor noastre, prezintă multe detalii interesante. Hai să vedem ce vei putea observa la fiecare dintre ele:

Observații la Soare

Acest tip de observații se realizează ziua, când Soarele este pe cer, doar cu telescoape cu filtre speciale de protecție, pentru a ne proteja ochii. În funcție de filtrele folosite, Soarele se va vedea ca un disc alb sau roșu. De asemenea, vei putea observa detalii pe discul Soarelui, precum pete solare sau erupții solare. Este important să reținem faptul că observațiile la Soare trebuie realizate doar în prezența unui profesionist și numai cu filtre speciale de protecție. Așadar, te așteptăm la observațiile noastre de zi, să privești Soarele în siguranță și să poți observa și tu detalii frumoase pe discul solar.

Observații la Lună

Luna este cel mai frumos obiect ceresc văzut prin telescop, deoarece este și cel mai apropiat. Observațiile la Lună se pot face și ziua sau în crepuscul, dar condițiile cele mai bune sunt evident după lăsarea întunericului, pentru a avea contrast mai bun. Mările lunare se pot vedea și cu ochiul liber dar, folosind telescopul, vom putea observa și alte detalii extraordinare. Acestea sunt craterele lunare care se vor vedea în relief. Momentul optim pentru observarea Lunii este când aceasta se află în apropierea fazei de Prim Pătrar. Luna Plină nu prezintă cratere în relief și va fi foarte strălucitoare. Luna este obiectul ceresc care impresionează cel mai mult, prin detaliile extraordinare care se pot observa la suprafața acesteia.

Observații la Planete

Din oraș, putem observa cu ușurință 5 planete: Mercur, Venus, Marte, Jupiter și Saturn. Bineînțeles, nu toate în aceeași seară, pentru că ele nu sunt pe cer în același moment. La planetele Mercur și Venus putem distinge faza planetelor. Venus, fiind extrem de strălucitoare, este foarte ușor de găsit pe cer. Marte se apropie de Pământ la distanța minimă odată la 2 ani și 2 luni. Atunci pot fi observate cu ușurință detalii la suprafață, precum forme de relief și calotele polare. Marte are un aspect roșiatic. Jupiter este cea mai mare dintre planete și prezintă detalii în atmosferă. Vom putea observa pe discul planetei benzile lui Jupiter, care vor fi de culori diferite. De asemenea, vom putea observa cu ușurință cei mai mari 4 sateliți naturali ai lui Jupiter, ca niște puncte luminoase lângă planetă. Iar planeta Saturn este faimoasă pentru inelele sale, care se vor vedea chiar și printr-un binoclu. Prin telescop se poate observa diviziunea Cassini în interiorul inelelor lui Saturn.

Observații la Stele

Stelele se află la distanțe uriașe față de noi. De aceea, chiar și mărite prin telescop, ele vor arăta tot ca niște puncte luminoase. Însă ele prezintă culori diferite, aspect care indică temperatura la suprafață a stelei respective. Prin telescop pot fi distinse sisteme binare, în care vom observa două stele foarte apropiate care se rotesc una în jurul celeilalte, aspect ce nu poate fi distins cu ochiul liber. În plus, vom discuta despre distanțele până la stele și despre dimensiunile acestora. Iar, ca bonus, veți descoperi și care este Steaua Polară, care poate fi folosită ca reper pentru a identifica punctele cardinale.

Observații la DeepSky

Când vorbim despre obiecte DeepSky, traduse în română obiecte de cer profund, ne referim la roiuri stelare, nebuloase și galaxii. Din oraș putem vedea câteva dintre cele mai strălucitoare astfel de obiecte. În funcție de perioada anului, vom putea observa câteva roiuri stelare, nebuloase și chiar și o galaxie. Roiuri precum Pleiadele sau Roiul Dublu din Perseu, Nebuloasa din Orion sau Galaxia din Andromeda pot fi observate chiar și în condiții de vizibilitate mai puțin bune. De asemenea, vom discuta despre Universul la scară largă, despre găuri negre și chiar și despre omuleții verzi care admiră și ei steaua noastră prin telescopul lor verde.

Observațiile astronomice depind mult de calitatea cerului. Este important ca cerul să fie senin, pentru că telescopul nu poate vedea prin nori. Telescoapele pe care noi le folosim la evenimente sunt telescoape profesionale. Cu toate acestea, ele sunt telescoape pe care și voi le puteți achiziționa din magazine de specialitate. În cadrul evenimentelor, vă putem sfătui și în legătură cu ce instrument astronomic vi s-ar potrivi și de unde vi-l puteți achiziționa.

UNDE OBSERVĂM

Unde ne găsești (evenimente publice)

Școala de Astronomie realizează ocazional observații în mai multe locații din București: mall-uri, terase, localuri și alte spații în aer liber. Evenimentele noastre se adresează publicului larg care vizitează aceste locații. Atmosfera este una relaxată și fiecare se poate uita prin telescop cât dorește. Încurajăm întrebările curioșilor și stăm de vorbă cu toți pasionații care doresc să afle mai multe despre cosmos.

Evenimentele publice sunt anunțate pe paginile noastre de Facebook și Instagram. Urmărește-ne și acolo pentru a fi la curent cu activitățile noastre astronomice și cu informații astronomice interesante.

Cum faci dacă vrei să venim și la tine (evenimente private)

Noi realizăm evenimente cu observații prin telescop și în cadrul evenimentelor private (aniversări, petreceri, zile de naștere etc). Având în vedere că observațiile prin telescop reprezintă o atracție inedită și extrem de spectaculoasă, putem face din evenimentul tău o seară memorabilă. Putem realiza evenimente și petreceri tematice în orice locație sub cerul liber (curți, grădini, terase, acoperișuri).

Așadar, în cazul în care vrei să dai o petrecere tematică pentru prietenii tăi sau vrei să faci o surpriză cuiva drag, venim direct la tine în locație și aducem astronomia cu noi. Pentru că cerul înstelat este pentru toți iar privitul prin telescop nu trebuie să fie rezervat doar vizitelor la observatoare astronomice.

Pentru mai multe detalii și pentru a rezerva un eveniment astronomic privat cu observații prin telescop trebuie doar să ne contactezi pe adresa de e-mail scoaladeastronomie@gmail.com sau la nr. de telefon 0723373718.

Share this post